Esel


Her på Lillerud gård har vi for tiden to esler. Ei lita, lys hoppe som heter Ellinor og en stor, mørkebrun hingst som heter Endre.


Ellinor er født i 2022 og som kom til oss som føll våren 2023. Hun er et miniesel og blir ca 1,20 m i man-høyde.


Endre er en voksen hingst av rasen Piotou, som også kalles mammutesel. Han er en rolig, klok og snill type, men er veldig redd for ørene sine, som på sin side er kjempestore og bustete!


Eslene har overtatt innhegningen til grisene, men bor i stallen om natten fordi de er følsomme for fuktighet.


Esler er intelligente dyr, klokere enn hester, sies det. De er kontaktsøkende overfor mennesker og andre dyr. De liker kos fra oss, men kan også legge seg på bakken og vri seg med bena i været. Da får man klødd hele ryggen på en gang!


Esler må ha en streng diett. Vi må veie fôret før de får det, og de kan heller ikke gå på beitet med tilgang til ferskt gress mer enn kort tid hver dag. Det er derfor ikke lov å mate eslene våre. 

Hva vet du om mammutesler?

Pek over bildet og se!

Mammutesel er en avstamning etter eselrasen Baudet du P0itou og er blant de største eselrasene som finnes. Poitou er opprinnelig fra Frankrike og er kjent for sin fantastisk tykke pels.


Rasen ble brukt som arbeidsdyr på gårdene og var et sterkt bidrag i arbeidet.


På 1970-tallet var mammuteselet i ferd med å dø ut, med kun 44 stykker igjen i hele verden. I dag er det ca 500 individer. 


Vårt mammutesel er opprinnelig fra Belgia, men kom til oss fra Danmark.


Ring oss, bruk kontaktskjemaet eller skriv til oss på Facebook messenger hvis du har ønsker ut over tilbudet vårt. Kansje kan vi imøtekomme deg?