Kalkun


Kalkunen er en stor fugl som tilhører samme familien som blant annet påfugl og fasaner, nemlig fasanfuglfamilien. Den er opprinnelig fra Nord-Amerika, men har blitt introdusert til mange andre deler av verden, inkludert Europa, hvor den også er et populært matdyr.


Kalkuner er kjent for sin store størrelse og karakteristiske utseende, med en spredt fjærdrakt som kan variere fra brunt og hvitt til grønt og bronsefarget. Hannene, som kalles kalkunhaner, er større og mer fargerike enn hunnene, som kalles kalkunhøner.


Kalkuner er sosiale fugler som ofte lever i flokker og har en hierarkisk struktur. De er også kjent for sin karakteristiske lyd, en dyp kurrende lyd som kan høres på lang avstand. I tillegg til å være et populært matdyr, blir kalkuner også holdt som prydfugler og i noen tilfellersom kjæledyr. De kan være ganske intelligente og lærevillige, og noen eiere trener kalkuner til å utføre enkle triks.


Til tross for sin rolle som matdyr og prydfugl, kan kalkuner også ha en aggressiv side og kan angripe mennesker hvis de føler seg truet. Det er derfor viktig å respektere disse majestetiske fuglene og gi dem tilstrekkelig plass og frihet til å leve et lykkelig og sunt liv.


Høner og kalkuner


Her på Lillerud gård har vi mange ulike hønseraser og kalkuner. Vi driver dessuten oppdrett av de fine amerikanske silkehønene, se mer i boksen under her. Alle hønene våre lever sammen i flokk og har mulighet for å være ute hele dagen, med unntak av periodene med fugleinfluensa, da er vi lovpålagt å ha de i bur med tak. Heldigvis har vi utebur til våre høner og kalkuner under selve hønsehuset, så det har tak og følger forskriftene.


Vi ønsker å ha en fargepalett av egg til salgs og derfor er det viktig med ulike raser. Det som avgjør fargen på egget er fargen på otolitten, øresteinen, til høna.


Høner

Høner er en av de mest vanlige og populære fjærfeartene som holdes over hele verden. Disse fjærkreaturene er kjent for å være gode eggleggere, men også som kjæledyr og som en kilde til kjøtt.


De kommer i en rekke forskjellige raser og størrelser, og kan væreflotte dyr å ha som en del av en hage eller gård.


Høner er relativt enkle å ta vare på. De trenger et trygt og komfortabelt sted å bo, som en hønsegård eller et hønsehus. De må ha tilgang til frisk vann og få en balansert diett som inkluderer hønsefôr, frisk frukt og grønnsaker, samt tilgang til friskt gress og insekter.


Høner er også morsomme og interessante dyr å ha som kjæledyr, og har en tendens til å utvikle personligheter og vennskap med sine eiere. 


Det er imidlertid viktig å huske på at høner krever regelmessig stell og vedlikehold, som inkluderer å rense deres boarealer og vedlikehold av deres fjærdrakt og klør. De kan også bli utsatt for visse helseproblemer, som eggbind eller mangel på kalsium, og det er viktig å være oppmerksom på eventuelle tegn på sykdom eller ubehag.


Som med alle kjæledyr, er det viktig å gjøre grundige undersøkelser før man skaffer seg høner som kjæledyr. Å lære om deres naturlige oppførsel, raser og helsebehov kan hjelpe deg med å gi hønene dine den riktige pleien og oppmerksomheten de trenger for å trives.

Lillerud gård driver oppdrett av amerikanske silkehøner.


Dra musepekeren over her og les mer om denne morsomme rasen.

Silkehøner en rolig hønserase som kan minne om en ulldott på grunn av de lette, dunete fjærene. Fjæren har ikke den vanlige fjærstrukturen og minner derfor mer om pels enn fjær.


Rasen stammer opprinnelig fra Øst-Asia. Her blir de regnet som en delikatesse, men den mørkeblå fargen på kjøttet gjør til at det blir lite benyttet i Europa. Rasen ble første gang registrert i amerika, derfor kalles de "amerikanske silkehøner".


Silkehøns har fem tær. Dvergsilkehanen blir ca. 600 gram, høna ca. 500 gram. Storsilkehanen er vanligvis 1,4–1,7 kg og høna 1,1-1,4 kg.


Silkehøner legger ca 100 små egg hver seg i løpet av et år. Eggene smaker godt, men du må bruke litt flere enn det oppkriften sier hvis du skal bake med dem. 

Ring oss, bruk kontaktskjemaet eller skriv til oss på Facebook messenger hvis du har ønsker ut over tilbudet vårt. Kansje kan vi imøtekomme deg?